Ako zbaviť krájaciu dosku nepríjemného zápachu ?

Pripravili sme si pre Vás “Fotorecept”, kde si ukážeme, ako krájaciu dosku osviežiť od nepríjemných pachov a obnoviť jej vodoodpudivú vlastnosť. Pred tým než začneme sa uistite či je Vaša starostlivosť o dosku správna. To si môžete pozrieť v predchádzajúcom blogu.

Mnohí z Vás poznáte prípad, keď je už krájacia doska navsiaknutá nepríjemnými pachmi a Vy už nemáte chuť ju viac používať. 

Ale určite Vás potešíme, ak Vám dáme informáciu, ako s týmto problémom zaobísť.

1. Spôsob je citrón a sóda bikarbóna

Recept: zmiešame 1 kopcovitú lyžicu sódy bikarbóny s polovicou citrónu následne kašičku rozotrieme po krájacej doske. Necháme pôsobiť 10 min a opláchneme teplou vodou.

Poznámka: Citrón jeho vôňou a vlastnosťami dokáže krásne osviežiť každú novú drevenú krájaciu dosku, ak ešte nie je v stave kedy sa o dosku nestaralo roky. V tomto prípade musíme dosku do hĺbky prebrúsiť a nanovo naolejovať – ale tomu sa budeme venovať v ďalšom blogu.

2. Spôsob je ocot a sóda bikarbóna

Recept: najprv si sódu bikarbónu rozsypeme po krájacej doske a rozprašovačom nastriekame ocot, ktorý spôsoby šumivú reakciu. Necháme pôsobiť 10 minút a následne opláchneme teplou vodou.

Poznámka: Ocot ma výborné dezinfikačné vlastnosti, preto je vhodné z času na čas pretrieť krájaciu dosku utierkou navsiaknutou octom, hlavne po styku s mäsom.

Ak nepomôže niektorý z vyššie uvedených spôsobov, pomôže ich kombinácia, kde najprv prečistíme dosku cintrónom a sódou bikarbónou a potom po opláchnutí použijeme ocot a sódu bikarbónu.

Olejovanie

Keď sme si krájaciu dosku vyčistili a usušili je potrebné ju naolejovať. Možnosti sú nasledovné:

  1. Olivový, slnečnicový, kokosový alebo iný potravinársky olej, ktorý nájdeme v každej domácnosti.
  2. Olej určený na krájacie dosky, ktorý je vhodný na styk s potravinami.

V oboch spôsoboch stačí zopár kvapiek, ktoré následne handričkou rozotrieme. Je zbytočné liať veľa oleja, pretože drevo si zoberie len toľko, koľko potrebuje. 

Pridaj komentár