Ako sa starať o krájacie dosky ?

Takže v tomto článku si niečo napíšeme o základnej údržbe a starostlivosti krájacej dosky, ktorú by mal poznať každý majiteľ. 

Ako iste viete, všetko, čo v domácnosti používame si vyžaduje našu pozornosť formou údržby. V množstve informácii sa človek ľahko stratí, preto sme sa rozhodli prostredníctvom blogu Vás informovať, ako jednoducho zaobchádzať s krájacou doskou. Nižšie Vám napíšeme, ako by mala vyzerať manipulácia s doskou po každom použití. 

1. UMÝVANIE KRÁJACEJ DOSKY 

Najvhodnejším spôsobom, ako umývať krájaciu dosku je, pretrieť ju vlhčenou handričkou alebo ju prepláchnuť pod tečúcou vlažnou vodou. Ak umývate krájaciu dosku, na ktorej ste krájali mäso, ryby alebo podobné potraviny, ktoré by neskôr mohli zapáchať, určite môžete použiť aj kvapku čiastiaceho prostriedku, najlepšie ekologického, rozotrieť po doske a opláchnuť. 

POZOR, dosku nie je vhodné drhnúť v teplej vode, pretože ju tak zbavíme navsiaknutého oleja a potom pripustíme to, že do dosky budú vsiakať šťavy a ona bude nepríjemne zapáchať. Čo urobiť s už navsiaknutou krájaciou doskou si spomenieme v ďalšiom blogu. 

UPOZORNENIE: Krájacie dosky v žiadnom prípade nedávame do umývačky riadu ! Drevo je háklivé na chemické čistiace prostriedky nehovoriac o neprijateľnej teploty vody, ktorá je v myčke. V tomto prípade jej zaručíme deformáciu, na ktorú sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevzťahuje žiadna reklamácia. 

2. SUŠENIE KRÁJACEJ DOSKY 

Dosku na krájanie už máme umytú a teraz, ako ju vysušíme ? Máme na to 2 obyčajné spôsoby : 

  • 1. Necháme ju uschnúť samu, a to vo zvislej polohe. 
  • 2. Pretrieme ju suchou látkovou alebo kuchynskou utierkou. 

UPOZORNENIE: Dosku nenechávame sušiť naležato, kedy neumožníme vode, aby z dosky odtiekla preč a taktiež dosku nikdy nenechávame v stojacej vode. 

3. SKLADOVANIE KRÁJACEJ DOSKY 

Ideálne je dosky skladovať v normálnom domácom prostredí. Avšak, vyvarujme sa vlhkým miestam alebo miestam so zvýšenou, alebo zníženou teplotou ako napr. miesta pri radiátore, pivnici atď. Náš tip je ju zavesiť alebo vo zvislej polohe nechať položenú na kuchynskej linke. Dokonca sme na eshope už doplnili aj stojany na krájacie dosky.

V prípade DRESTOR krájacích dosiek ide aj o dizajnový produkt tak nemáme vôbec žiaden dôvod ich schovávať niekde do skrinky. 🙂 

Do úvahy musíme tiež brať fakt, že drevo je prírodný materiál, ktorý neustále pracuje. Ak pri zlej manipulácii vzniknú praskliny, tak je to normálne. 

Blog budeme postupne aktualizovať vždy po nejakej novej skúsenosti alebo dôležitej informácii.

Čiže v prípade záujmu stojanu na krájaciu dosku si ho viete objednať na tomto linku https://www.drestor.sk/produkt/stojan-na-krajaciu-dosku/

Pridaj komentár