Každý materiál sa vyznačuje svojimi špecifickými vlastnosťami, od ktorých sa odvíja ich životnosť, ale aj vytvorenie ideálneho prostredia pre baktérie. Ak Vás zaujíma výsledok pokračujte v čítaní. 

Plastové krájacie dosky

Plastové krájacie dosky nás často očaria nízkou cenou a žiarivými farbami, ale zistilo sa, že plastové krájacie dosky ukrývajú podstatne viac baktérií ako tie z prírodného materiálu – dreva. Ako je to vlastné možné, keďže sa plastové krájacie dosky umývajú tak jednoducho? Baktériám sa darí hlavne v zárezoch a ryhoch, ktoré vznikajú nárazom noža o povrch, a to je dôvod, prečo sa im darí v ich množení a rýchlemu prenikaniu na povrch. Ak ste si mysleli, že plastová krájacie doska je hygienickejšia, pretože je vhodná do umývačky riadu, boli ste na omyle, pretože ani umývačka riadu ich nedokáže odstrániť. Keď sa pozriete na plastovú dosku, ktorú používate doma dlhodobo všimnete si, že tam chýbajú čiastočky plastov a tie pravdepodobne skončili vo Vašom tanieri. Všetky tieto informácie sú dokázané vedcami a ich výskumami. 

Drevené krájacie dosky

Čo sa týka dreva, obsahuje kapiláry (póry), ktoré nezabránia preniknutiu baktérií do dreva, ale vtiahnu ich do vnútra a uväznia ich tam, čo im zabráni v rozmnožovaniu. Následným vysušením drevenej dosky, baktérie vymrú a nedostanú sa tak na povrch, kde budete pripravovať ďalšie potraviny. Prispieva k tomu aj antibakteriálna schopnosť dreva, za ktorou je kyselina trieslová, ktorá sa uvoľňuje z dreva pri každom čerstvom zarezaní do povrchu. Správne drevené dosky sa vyrábajú z tvrdého dreva, ako je breza, orech, čerešňa, dub, buk a jaseň, ktoré zabezpečia, že sa kúsky dreva – triesky, nedostanú do Vášho jedla, ako je to v prípade s plastom. Ďalšou výhodou drevených dosiek je ich dlhá životnosť, odolnosť, pevnosť a neotupia Vám nože. Ak je Vaša doska po niekoľkých rokoch plná rýh, stačí ju len zbrúsiť, naolejovať a máte ju ako novú. Aké ekologické! Tak, čo? Zaobstaráte si jeden originálny kúsok domov? 🙂

Malá rada na záver

Odporúča sa mať rozdielne krájacie dosky pre mäsové výrobky a potraviny, ako sú ovocie a zelenina. Zabránite tak krížovej kontaminácii jedla.

 

Pridaj komentár